جوش های واژن + علت ها و راه های درمان آن
فهرست موضوعات
اگر به عنوان یک خانم از ایجاد جوش های واژن نگران هستید پیشنهاد می کنم مقاله زیر را دنبال کنید. در این مقاله راه های درمان جوش های واژن آورده شده است.
علائم جوش های واژن چیست؟
عکس جوش ناحیه تناسلی زنان را ببینید تا بهتر بتوانید این جوش ها را تشخیص بدهید، جوش های واژن ضایعات کوچک و گردی هستند که در ناحیه ی واژن ایجاد می شوند و می توانند قرمز یا به رنگ پوست باشند و ممکن است چرک دار یا بدون چرک باشند. درست همانند جوش هایی که در روی صورت یا هرجای دیگری از بدن ایجاد می شوند، جوش های واژن نیز میتوانند منفرد یا به صورت خوشه ای باشند.
همچنین این جوش ها می توانند کمی دردناک یا همراه با احساس سوزش باشند. این جوش ها در صورتی که برای مدتی در ناحیه ی محدودی وجود داشته باشند و علائمی از منتشر شدن، رشد کردن و درد نداشته باشند، ممکن است طبیعی تلقی شوند. از طرف دیگر در صورتی که چرک یا ترشح ایجاد کنند، در صورت لمس آرام دردناک باشند، به نظر جدید برسند یا پس از یک رابطه ی جنسی با شریک جنسی جدید ظاهر شوند؛ غیر طبیعی درنظر گرفته می شوند.
مطلب پیشنهادی: درمان زگیل تناسلی
علت دانه های ریز داخل واژن ( علت جوش روی واژن )
یافتن و فهمیدن علت های مختلف ایجاد کننده ی جوش های واژن می تواند به پیشگیری از بروز مجدد آن ها کمک کند. به احتمال فراوان، آن ها در اثر درماتیت تماسی، که واکنش به بعضی مواردی است که با ناحیه تناسلی تماس پیدا کرده اند؛ ایجاد می شوند. این نوع حساسیت در ناحیه تناسلی ممکن است به دلیل موارد زیر ایجاد شود:
- مواد شوینده ی ناملایم و ورقه های خشک کن
- داروهای ضد باروری موضعی
- کاندوم، اسپرم کش ها، لوبریکانت یا مواد محرک جنسی
- دوش ها
- تامپون ها یا نوار بهداشتی
- دستمال مرطوب، پودرها، خوشبو کننده ها، لوسیون ها و دئودورانت های زنانه
- صابون های حمام، به خصوص اگر حاوی خوشبو کننده باشند
علت دیگری که برای به وجود آمدن جوش واژن های شناخته شده است، فولیکولیت می باشد، چیزی که به التهاب یا عفونت فولیکول های مو گفته می شود. فولیکولیت می تواند به دلیل تراشیدن مکرر موها، پوشیدن لباس های تنگی که از پارچه های غیرجاذب ساخته شده اند، استفاده از وان داغ یا استخری که پاکیزه نباشد، برش یا زخم عفونی و تحریکی که در اثر عرق یا ترشحات فردی اتفاق افتاده باشد؛ ایجاد شود.
دیگر علت های قابل توجه جوش های واژن شامل تجمع باکتری ها، دوره های هورمونی، تولید بیش از حد چربی پوست، تحریک پوستی به دلیل منی، ادرار، عرق و ترشحات واژن هستند. شرایط و فاکتور های متعدد دیگری نیز وجود دارند که در اثر آنها شاهد ایجاد جوش های واژنی هستیم. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره داشت:
1- عفونت های انتقالی جنسی ( STD )
جوش های واژنی ممکن است در اثر عفونت های مرتبط به رابطه جنسی به وجود بیایند. از جمله این عفونت ها می توان به ویروس هرپس تناسلی و زگیل های تناسلی اشاره کرد. دو عفونت رایج و شناخته شده جنسی معمولا عامل ایجاد جوش های ناحیه تناسلی هستند. این دو عبارتند از:
2- زگیل های تناسلی:
این ها برآمدگی پوستی کوچک و رنگ گوشت بوده که در ظاهر شبیه به گل کلم هستند. این زگیل ها بیشتر در بانوان رایج هستند و در اثر ویروس پاپیلومای انسانی (اچ پی وی) ایجاد می شوند. در صورتی که این برآمدگی های پوستی باعث مشکل و ناراحتی نشوند نیازی به درمان آن ها نیست. با این حال دارو ها یا عمل جراحی می تواند این مشکل را تا حدی برطرف کند.
البته این احتمال وجود دارد که در آینده شاهد ایجاد زگیل های تناسلی باشید. دلیل این موضوع نیز عدم امکان نابودی کامل ویروس در داخل بدن است. بانوان می توانند قبل از شروع فعالیت جنسی خود از واکسن اچ پی وی استفاده کنند تا بدین ترتیب از به وجود آمدن زگیل های تناسلی جلوگیری شود.
3- هرپس تناسلی:
این عفونت که در اثر ویروس هرپس سیمپلکس (اچ اس وی) ایجاد می شود ممکن است منجر به ایجاد برآمدگی هایی روی پوست شود که دردناک یا همراه با خارش هستند. از آنجایی که ممکن است ویروس بدون هیچ فعالیتی در بدن حاضر باشد، ممکن است فردی که هیچ زخم یا عارضه پوستی ندارد نیز عامل انتقال دهنده هرپس باشد.
همچون زگیل های تناسلی، این ویروس را نیز نمی توان به شکل کامل از بدن حذف کرد. با این حال مصرف دارو می تواند علائم، لکه ها و زخم های پوستی و جوش ها را کم کند و ریسک انتقال ویروس به شریک جنسی کاهش خواهد یافت. استفاده از کاندوم می تواند ریسک انتقال هرپس تناسلی از یک فرد به فرد دیگر را کاهش دهد.
4- کیست های بارتولین
غده های بارتولین (Bartholin) در دو طرف واژن قرار دارند. گاهی اوقات این غده ها مسدود می شوند و در نتیجه کیست به وجود می آید. این کیست ها معمولا دردی به همراه ندارند و نیازی به درمان آن ها نیست. با این حال در صورت عفونی شدن، احتمال التهاب و پر شدن آن ها از چرک وجود دارد. بنابراین باید این مشکل را با راهکار های درمانی مناسب نظیر آنتی بیوتیک ها حل کرد. اگر کیست ها به شکل مکرر ظاهر می شوند حتما با پزشک معالج خود در مورد درمان های خانگی صحبت کنید.
5- تک های پوستی
به برآمدگی های کوچک و بافت های اضافه بر روی پوست تگ پوستی می گویند. این موارد خطرناک نیستند اما برخی افراد به دلیل حفظ زیبایی بدن خود تمایل دارند آها را از بدن حذف کنند. گاهی اوقات نیز ممکن است این موارد دچار ناراحتی و حس بدی در افراد شوند.
6- واریسوزیت واژن
این برآمدگی های پوستی معمولا آبی رنگ هستند و در بانوان با بالا رفتن سن ایجاد می شوند. این موارد معمولا در اطراف واژن دیده می شوند. اریسوزیت وازن مربوط به رگ های ورم کرده در بدن نظیر هموروئید است که در اطراف مقعد ایجاد می شوند. همچنین امکان حساس شدن یا خون ریزی آن ها وجود دارد. کمپرس های سرد می توانند میزان ناراحتی افراد را کاهش دهند. بانوان باید جهت درمان این مشکل با پزشک خود مشورت کنند. در این زمینه می توان از حذف لیزری یا به کمک جراحی استفاده کرد. احتمال اینکه این برآمدگی های پوستی خودشان از بین بروند نیز وجود دارد.
چگونه می توان جوش های واژن را درمان کرد؟
اگر تحریک پوستی ناچیز باشد، جوش های واژن می توانند به سادگی خود به خود از بین روند. با این حال، باید برای جلوگیری از عفونت آن ها درمان شوند، چیزی که در صورت ایجاد باعث درد بیشتر و احساس ناراحتی می شود. به یاد داشته باشید که بافت واژن و بافت های اطراف آن بسیار حساس هستند. زمانیکه جوش ها خود به خود از بین نمی روند و یا درحال بدتر شدن می باشند، بهتر است برای درمان به یک پزشک مراجعه کنید.
بسیاری از خانم ها ترجیح می دهند که جوش های واژن را به صورت طبیعی (سنتی) درمان کنند. درمان طبیعی تا زمانی که عوارض جانبی نداشته باشد و به اندازه ای بی خطر باشد که برای ناحیه حساسی مثل واژن استفاده شود بهترین راه حل خواهد بود. همچنین این درمان سریع ترین راه برای حل ناراحتی که در اثر آکنه ی واژن ایجاد شده می باشد زیرا می تواند به محض ظاهر شدن و ایجاد کورک ها مورد استفاده قرار گیرد.
1. صابون های دارویی ضد باکتریال
آن ناحیه (واژن) را فقط با استفاده از صابون های دارویی ضد باکتریایی تمیز کنید. از مصرف صابون های ناملایم یا آن هایی را که مواد خوشبو کننده در آن استفاده می شود پرهیز کنید زیرا می توانند تعادل PH پوست را به هم بزنند و باعث رشد باکتری ها شوند.
2. استفاده از روغن اسطوخدوس
از روغن های مفید مانند روغن اسطوخدوس برای درمان میتوانید استفاده کنید. اسطوخدوس دارای خواص ضدمیکروبی است و معمولا برای درمان زخم ها و سوختگی ها استفاده می شود. به سادگی دو قاشق چای خوری روغن اسطوخدوس را با دو قطره روغن بادام ترکیب کنید و با استفاده از گوش پاک کن روی ناحیه مورد نظر بمالید. هنگامی که از این روغن ها استفاده می کنید، همیشه آن ها را رقیق کنید و آن ها را با یک روغن حامل مانند روغن بادام، روغن نارگیل و روغن زیتون ترکیب کنید تا از سوختن پوست بخاطر روغن ها پیشگیری کنید.
3. رعایت نظافت واژن
همیشه به بهترین شکلی که می توانید نظافت ناحیه ی واژن را رعایت کنید. آن جا را خشک نگه دارید و از مرطوب شدن آن پیشگیری کنید. برای کمک به خشک شدن آن از یک حوله ی نرم یا حتی سشوار با درجه حرارت پایین استفاده کنید. انجام این کار احتمال ایجاد عفونت را با کاهش رشد باکتری ها کمتر می کند، زیرا همیشه باکتری ها در شرایط مرطوب و آلوده بهتر رشد می کند.
4. استفاده از کمپرس گرم
برای کمک به کاهش درد و نرمی پوست، اطراف جوش های واژن کمپرس گرم قرار دهید. از یک پارچه نرم استفاده کنید و آن را با استفاده از آب گرم یا حتی داغ مرطوب کنید تا یک کمپرس بسازید.
5. استفاده از روغن چای سبز
استفاده از روغن چای سبز که با کمی روغن زیتون ترکیب شده باشد؛ می تواند به شما در درمان جوش های واژن کمک کند. یک پارچه ی کتان یا یک گوش پاک کن را درون این ترکیب روغن ها وارد کنید و روی ناحیه ای از واژن که دچار جوش شده است بمالید.
6. استفاده از وان با نمک اپسوم
یک وان با نمک اپسوم آماده کنید. این نوع نمک به عنوان ماده ای برای نرم کردن، صاف کردن، و خشک کردن جوش های واژن شناخته شده است. وان حمام را برای انجام این کار نزدیک به 5 تا 7 سانتی متر پر کنید. حدود یک تا نصف فنجان نمک اپسوم را در آن آب بپاشید. حدود 15 تا 20 دقیقه در وان بمانید. به یاد داشته باشید که بعد از آن ناحیه را بشویید و بعد از آن به خوبی خشکش کنید.
7. استفاده از شوینده های دارای بنزوئیل پروکساید
شوینده های دارویی که دارای بنزوئیل پروکساید هستند را فراهم کنید. برای پیشگیری از ایجاد حساسیت روی پوست حساس اطمینان حاصل کنید که بنزوئیل پروکساید 5 درصد یا کمتر از آن باشد. این شوینده برای استفاده قبل از تراشیدن موها مناسب است. به یاد داشته باشید که آن را به تنهایی فقط روی پوست خارجی استفاده کنید و نه به صورت مستقیم روی فرج (ولو).
8. آنتی بیوتیک برای جوش واژن
اگر جوش به دلیل درماتیت تماسی ایجاد شده باشد، از آنتی هیستامین یا داروهای موضعی که توصیه شده اند استفاده کنید. درمان هایی مانند آنتی بوتیک های موضعی یا خوراکی میتوانند برای رها شدن از عفونت مورد استفاده قرار گیرند. آنتی هیستامین میتواند در درمان حساسیت های شدید استفاده شود.
برای بهبود سریع تر، یه یک متخصص پوست مراجعه کنید، تا کورتیزون تزریقی برای شما تجویز کند، چیزی که در ضایعات بزرگ مورد نیاز است. شوت های کورتیزون به عنوان درمان شگفت انگیزی برای خط بیکینی و همچنین درمان آکنه های پوستی شدید و ناگوار شناخته شده اند.
پماد برای جوش واژن
جوش هایی که در اثر تحریک جزئی پوست به وجود می آیند ممکن است به مرور زمان خودشان از بین بروند. اگر این اتفاق رخ نداد و یا وضعیت جوش تشدید شد حتما به پزشک مراجعه نمایید. داروهای موضعی می توانند جوش های واژنی که در اثر درماتیت تماسی ایجاد می شوند را درمان کنند. همچنین آنتی هیستامین توان درمان آلرژی شدید در افراد را دارد. اگر مشکل درماتیت تماسی دارید باید در ابتدا عامل اصلی بروز آن را مشخص کنید.
دلیل این موضوع نیز آن است که بتوانید در آینده از آن اجتناب نمایید. بدین منظور باید استفاده از تمامی محصولاتی که مربوط به ناحیه تناسلی هستند را متوقف کنید. سپس آنها را یکی پس از دیگری به تنهایی امتحان کنید تا متوجه شوید کدام یک منجر به بروز مشکل و تحریک پوستی می شود. برخی جوش ها در اثر موهایی که داخل پوست رشد می کنند به وجود می آیند. این موارد معمولا به مرور زمان بهبود پیدا می کنند. تشخیص به موقع و درمان برای اچ اس می تواند از تشدید این وضعیت جلوگیری کند. زگیل آبکی یا همان مولوسکوم کنتاژیوزوم همیشه به درمان نیاز ندارد. اگر این زگیل ها به مرور زمان خودشان بهبود پیدا نکردند، پزشک می تواند با تجویز داروهای خوراکی یا موضعی به شما کمک کند.
اگر نمی دانید عامل ایجاد جوش ها در بدن شما چیست، مصرف داروهایی که بدون تجویز پزشک هستند را متوقف کرده و به ملاقات وی بروید. بعضی پماد ها به شما در محافظت از جوش و زگیل ها در برابر اصطکاک با لباس زیر کمک کند. اگر یک جوش متلاشی شود، از پماد آنتی بیوتیکی همچون باسی تراسین ، نئومایسین و پلی میکسین B ترکیبی (نئوسپورین) استفاده کنید. این پماد می تواند از بروز عفونت های بیشتر در آینده جلوگیری کند.
توجه: برای درمان زگیل تناسلی در مردان و زنان و همچنین جوش های ناحیه تناسلی، به دلیل اهمیت مکان آن حتما باید به پزشک مراجعه کنید. این مطالب صرفا جهت آگاهی است و جای تجویز پزشک را نمی گیرد.
برای پیشگیری از ایجاد دوباره ی جوش ها چیکار باید کرد؟
- انجام تغییرات ساده در عادت ها
- پوشیدن شورت پنپه ای گشاد
- استفاده نکردن از لباس های تنگ و آن هایی که از جنس پارچه هایی هستند که عرق را در اطراف ناحیه جذب نمی کنند و به ایجاد جوش کمک می کنند
- اگر جوش های صورتتان را برمی دارید، از این روش در واژن استفاده نکنید زیرا میتواند باعث عفونت و ایجاد بافت اسکار شود. علاوه بر این، برداشت جوش میتواند باعث انتشار چرک در نواحی اطراف شود، چیزی که می تواند باعث ایجاد جوش های جدید شود.
جوش زیر پوستی واژن
جوش روی بیکینی ممکن است در نتیجه عفونت فولیکول مو به دلیل باکتری باشد. تراشیدن موهای ناحیه تناسلی یکی از علل بالقوه فولیکولیت است. همانطور که موهای شما از فولیکول شروع به رشد می کند، به سمت پوست پیچ می خورد و باعث تحریک می شود.
مطلب مرتبط: علائم زگیل تناسلی در زنان
علت دانه های سیاه روی واژن
جوش ها زمانی ایجاد می شوند که منافذ پوست مسدود شوند. این مسئله می تواند ناشی از تغییرات هورمونی، عوامل خارجی، بهداشت ضعیف و همچنین تحریک ناشی از روان کننده ها یا سایر مایعات بدن باشد. جوش های واژن مانند جوش های هر جای دیگر بدن هستند. آنها معمولاً برآمدگی های کوچک و قرمز رنگی هستند که اغلب یک نقطه سفید در نوک آنها وجود دارد و گاهی اوقات هم ممکن است نوک آنها تیره یا تا آخر قرمز باشد.
پروفسور حسین کرمی فوق تخصص زگیل تناسلی در تهران
شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.