هرپس یا تبخال به دو دسته نوع 1 (هرپس دهانی) و نوع 2 (هرپس تناسلی) تقسیم میشود.
هرپس نوع 1 عموماً باعث ایجاد زخم در اطراف لب و دهان میشود و میتواند باعث بروز هرپس تناسلی شود اما در بسیاری از موارد هرپس تناسلی در اثر هرپس نوع 2 اتفاق می افتد. هرپس نوع 2 یا هرپس تناسلی نیز موجب بروز زخم در اطراف ناحیه تناسلی میگردد. زخم های ناشی از هرپس نوع 2 در دیگر قسمت های بدن به خصوص نواحی زیر کمر میتواند بروز یابد.
علت شیوع هرپس نوع 1 و 2
هرپس نوع 1 که از طریق ترشحات دهانی و زخم های پوستی انتقال می یابد میتواند از راه بوسیدن و استفاده مشترک از وسایلی مانند مسواک، قاشق و چنگال منتشر گردد. هرپس نوع 2 نیز به طور کلی از فرد مبتلا به هرپس تناسلی و از طریق ارتباط جنسی به فرد دیگر منتقل میشود. همچنین لازم به ذکر است ویروس هرپس نوع 1 و 2 حتی بدون بروز علائم ظاهری مانند زخم، همچنان قابلیت انتشار از فردی به فرد دیگر را دارد.
زنان بارداری مبتلا به هرپس تناسلی نیز در مورد انتقال بیماری به جنین در دوران بارداری، باید با پزشک گفتگو کنند. ویروس هرپس در بسیاری از افراد میتواند در حالت نهفته باشد و بروز همراه با موارد زیر است:
- بیماری عمومی
- خستگی
- تنش های فیزیکی و احساسی
- تضعیف سیستم ایمنی بدن به دلیل بیماری ایدز، مصرف برخی دارو ها و شیمی درمانی
- زخم
- قاعدگی
علائم ناشی از هرپس
هرپس به طور طبیعی به شکل تاول های تک گانه یا چندگانه در اطراف دهان، اندام های تناسلی و مقعد بروز مییابد. ترکیدن تاول موجب سوزش میشود.
مطلب مرتبط: خطرات هرپس تناسلی و دهانی برای نوزاد در بارداری و زایمان
تشخیص بیماری
اغلب ویروس هرپس ظاهر خاصی ندارد و تشخیص آن نیز مستلزم آزمایش خاصی نیست. انجام آزمایش های DNA و PCR در صورت مشکوک بودن بیماری انجام میشود.
درمان هرپس
درمان بیماری هرپس به منظور تسکین و تخفیف علائم بیماری انجام میشود و برای آن درمان قاطعی وجود ندارد. مصرف دارو نیز موجب کاهش دردهای ناشی از بروز بیماری است. فامویر، زاویراکس و والترکس برخی از انواع داروهایی هستند که به منظور درمان علائم بیماری مورد استفاده قرار میگیرد. دوش آب نیز از جمله مواردی است که موجب تسکین درد های ناشی از زخم هرپس میشود.
آسیب های ناشی از هرپس
هرپس در بعضی افراد علائم خاصی ندارد و یا دارای علائم بسیار خفیفی است. اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند حتی ممکن است از بیماری خود اطلاعی نداشته باشند اما ممکن بروز بیماری دارای علائم بسیار دردناکی مانند درد در ناحیه تناسلی و همچنین احساس درد و سوزش در هنگام ادرار باشد. ترشحات ناحیه تناسلی نیز از دیگر علائم بیماری است که در برخی افراد اتفاق می افتد.
آسیب های ناشی از هرپس دهانی معمولاً شامل احساس سوزش و خارش پیش از بروز تبخال میشود. تبخال نیز میتواند باعث احساس درد شود.
همان طور که اشاره شد هیچ درمان قطعی برای هرپس وجود ندارد. زمانی که ویروس وارد بدن فرد شد، برای همیشه در بدن وی باقی می ماند. ویروس هرپس به صورت غیر فعال در سلول های عصبی قرار میگیرد و در واکنش به محرک به صورت مجدد به حالت فعال در می آید.
دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی ،مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی
شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.