انواع جوش ناحیه تناسلی + عکس
فهرست موضوعات
دانه های قرمز جوش مانند در ناحیه تناسلی، نوعی عارضه پوستی است که به دلیل برخی اختلالات در قسمتهای مختلف آلت تناسلی مردانه و زنانه به وجود میآید. این جوشها به طور طبیعی قرمز رنگ و قلمبه بوده و همراه با درد، سوزش و خارش است. در صورت وجود جوش هاي ملتهب قرمز در ناحيه تناسلي، باید برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کرد.
علل وجود جوش ناحیه تناسلی
دلایل متعدد و بسیاری از قبیل عفونتها، بیماریهای مقاربتی، حساسیت و اختلالات خود ایمنی در مورد این دانه ها و جوشها در ناحیه تناسلی موجود است. عمدهترین دلیل جوش هاي ملتهب قرمز در ناحيه تناسلي مربوط به عفونتها است که برخی از آنها در ادامه ذکرشده است:
جاک ایچ
نوعی عفونت قارچی پوست در ناحیه کشالهها است که جوشهای آن قرمزرنگ، خشک و همراه با خارش و حتی ممکن است بهصورت تاول باشد.
دایپر راش
نوعی عفونت قارچی پوست است که در کودکان به دلیل گرما و رطوبت پوشک به وجود میآید. این جوشها قرمزرنگ، خشک و ممکن است بهصورت تاول باشد.
عفونت قارچی واژینال
نوعی عفونت قارچی بوده و در ناحیه تناسلی زنان به وجود میآید و به دلیل مصرف آنتیبیوتیکها است. این جوشها قرمزرنگ بوده و همراه با خارش، ورم و ترشحات سفید واژینال است.
ملاسکوم کانتاجیوسوم
نوعی عفونت ویروسی بوده و بهصورت جوشهای تکی و سفت است. این جوشها ممکن است بهصورت متورم و همراه با خارش باشد.
مطلب پیشنهادی: درمان زگیل تناسلی
بالانیتیس
نوعی عفونت که به دلیل عدم رعایت بهداشت و بر روی سر آلت تناسلی یا حشفه به وجود میآید. این جوشها همراه با خارش، قرمزی و ترشح است.
عفونتهای انگلی یکی دیگر از عوامل جوش در ناحیه تناسلی هستند:
شپش ناحیه تناسلی
شپش، حشرات بسیار کوچکی هستند که با تخمگذاری در ناحیه تناسلی افزایش مییابند. این حشرات از طریق رابطه جنسی از فردی به فرد دیگر سرایت میکند. این عامل بهطور عمده در افراد نوجوان مشاهده میشود و موجب خارش و سوزش در این ناحیه میشود.
مطالب مرتبط: علائم زگیل تناسلی در زنان
شپش بدن
شپش بدن با شپش ناحیه تناسلی متفاوت بوده و همچنین بزرگتر هستند. معمولاً این نوع شپشها در داخل لباس و روی پوست هستند و از خون تغذیه میکنند. شپش بدن موجب جوشهای همراه با خارش بر روی پوست میشوند.
گال
جوشهای پوستی خارشداری هستند که عامل آن کرمهای بسیار ریزی هستند. این کرمهای کوچک از طریق سوراخ کردن پوست باعث خارش شدید به در هنگام شب میشوند.
حساسیت و اختلالات خود ایمنی نیز از عوامل جوش در ناحیه تناسلی هستند که عبارتاند از:
التهاب پوستی
نوعی جوش است که به دلیل اتصال آلرژی به پوست یا محرکی مانند برخی مواد شیمیایی به وجود میآید. لاتکس که بهطور عمده در کاندوم به کار میرود، بهعنوان نوعی آلرژی میتواند باعث جوش در ناحیه تناسلی شود.
پسوريازيس
نوعی اختلال پوستی است که دلیل و علت آن تاکنون مشخص نشده است اما برخی پزشکان آن را نوعی اختلال خود ایمنی میدانند. این عامل میتواند موجب جوشهای صورتیرنگ فلس مانند و همراه با خارش در هرجای بدن شود. پسوريازيس در مردان باعث سوزش در ناحیه تناسلی میشود.
لیچن پلانوس
موجب جوشهای پوستی خارشدار میشود. پزشکان در مورد علت اصلی آن مطمئن نیستند اما حساسیت و اختلالات خود ایمنی را از دلایل آن میدانند. این عامل موجب سوزش در ناحیه تناسلی میشود.
آرتريت
سندرم ریتر یا آرتريت نوعی التهاب است که در واکنش به عفونتهای باکتریایی مانند كلاميديا، سالمونلا و شيگلا به وجود میآید. كلاميديا باعث ترشح ناحیه تناسلی میشود.
بیماریهای مقاربتی از دلایل احتمالی جوش در ناحیه تناسلی است و در افرادی دیده میشود مقاربت جنسی ناسالم دارند.
- هرپس تناسلی یا تبخال تناسلی : ویروسی است که موجب جوشهای دردناک و سوزناک در ناحیه تناسلی میشود.
زگیل تناسلی
عامل آن ویروس انسانی پاپيلوما است. جوشهای آن کوچک و گوشتی رنگ بوده و همراه با خارش هستند.
سيفيليس
نوعی بیماری باکتریایی است که در اثر ارتباط جنسی منتقل میشود. این عامل میتواند موجب ایجاد جوشهای بدون خارش در قسمتهای مختلف بدن شود.
روش تشخیص جوش های تناسلی
اولین مرحله پیش از شروع درمان، تشخیص توسط پزشک است. فرآیند تشخیص نیز شامل یک یا همه مراحل ذیل است:
- بررسی فیزیکی: در بررسی فیزیکی زخم، جوش و یا زگیل و هرگونه آسیب مانند قرمزی و ترشح بهوسیله پزشک بررسی میشود. پزشک همچنین دیگر قسمتهای پوست بهعنوانمثال بافت انگشتان را که احتمال سرایت آلودگی به آن وجود داشته باشد را بررسی میکند.
- پاکسازی: در این قسمت پزشک ترشحات واژینال در زنان و ترشحات موجود در ناحیه تناسلی مردان را پاکسازی میکند.
- بیوپسی: پزشک برای تشخیص ممکن است بیوپسی یا تکهبرداری از محل آسیب را برای فرد تجویز کند. تشخیص پسوريازيس و بیماریهای قارچی از طریق بیوپسی و تکهبرداری امکانپذیر است.
- آزمایش خون: هرپس و سيفيليس ازجمله بیماریهایی هستند که از طریق آزمایش خون تشخیص داده میشوند.
مطلب مرتبط: آیا زگیل تناسلی نشانه ایدز است؟
درمان جوش های ناحیه تناسلی
نحوه درمان با توجه به نوع عامل مشخص میگردد. خارش جوش های تناسلی بدون توجه به نوع عامل و از طریق مصرف داروهایی مانند کرم هیدروکورتیزون قابل برطرف شدن است. پزشک نیز برای تخفیف علائم داروهای دیگری تجویز میکند. برخی عارضههای پوستی نیازی به درمان ندارد و بهمرورزمان از طریق تمیز نگهداشتن محل آسیب بهبود مییابد.
# عفونتهای قارچی واژینال نیز به کمک مصرف داروهای ضد قارچی بهبود مییابد.
# درمان سفلیس از طریق مصرف آنتیبیوتیکهای انجام میشود.
# زگیل تناسلی تجویز دارو توسط پزشک، برداشتن زگیل از طریق فریز کردن و عمل جراحی امکانپذیر است.
# هرپس تناسلی اما غیرقابل درمان بوده و مصرف دارو فقط به کنترل بیماری کمک میکند.
# درمان شپش از طریق شستشو محل عفونت در مدتزمان مشخصی قابل اجرا است. برای پیشگیری از ابتلا مجدد نیز شستشو لباس و رختخواب با آب گرم توصیه میشود.
# گال به کمک کرم و لوسیون های تجویزشده توسط پزشک درمان میشود.
# در مورد حساسیت نیز باید از اتصال آلرژی به پوست جلوگیری کرد.
# برای اختلالات خود ایمنی درمانی وجود ندارد اما مصرف بعضی داروها به کنترل بیماری، علائم آن و اختلالات پوستی ناشی از آن مؤثر است.
پیشگیری
پیشگیری از به وجود آمدن جوش در ناحیه تناسلی به خصوص پیشگیری از ابتلا مجدد بستگی به عامل این جوشها دارد. برای پیشگیری از جوشهایی که عامل آن بیماریهای مقاربتی بود، شما میتوانید:
- استفاده از کاندوم در زمان مقاربت
- مقاربت با فرد مطمئن
- مصرف دارو برای کنترل هرپس
در مورد جوشهای ناشی از حساسیت نیز شما میتوانید:
- استفاده از داروهای آنتیهیستامین در موارد حاد
- عدم استفاده از برخی موادی که ایجاد حساسیت میکنند
علاوه بر موارد مذکور، سبک زندگی و رژیم غذایی سالم باعث افزایش سیستم ایمنی میشود و بدن را برای مبارزه جوشهای عفونی توانمند میسازد. در صورت هرگونه نگرانی نیز توصیه میشود آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
جوش ناحیه تناسلی زنان
در رابطه با جوش تناسلی سوالات زیادی پرسیده می شود از جمله اینکه عکس جوش ناحیه تناسلی زنان چگونه است و یا اینکه جوش در ناحیه تناسلی زنان به چه صورت است. برآمدگی های ناحیه تناسلی هیچ گاه خوشایند نبوده و معمولا ناشی از مو های زیر پوستی، التهاب پس از برش تیغ یا موارد دیگر هستند. این برآمدگی ها عامل دیگری نیز دارند که با نام آکنه واژن شناخته می شود.
آکنه واژن چیست؟
آکنه ای که در ناحیه تناسلی و فرج بروز می دهد، دقیقا آکنه نبوده و شباهتی با آکنه های صورت یا دیگر نواحی بدن ندارد. آکنه این ناحیه اغلب نوعی از فولیکولیت است. فولیکولیت به التهاب اطراف فولیکول های مو گفته می شود. این برآمدگی ها می توانند پوستول، پاپول های قرمز و ملتهب یا حتی کیست باشند. هورمون ها در بروز برآمدگی های ناحیه تناسلی همچون ناحیه صورت نقش دارند. برخی زنان در هنگام تغییرات هورمونی، برآمدگی هایی
پوست حساس اطراف فرج و ناحیه تناسلی می تواند مستعد ابتلا به جوش های سر سیاه باشد. پدیدار شدن جوش های سر سیاه بر روی لب های واژن پدیده ای رایج است. منافذ پوست ناحیه تناسلی همچون ناحیه صورت ممکن است مسدود شده و در نتیجه آن جوش هایی پدید آیند. تمامی این برآمدگی های شبیه به آکنه، با مو های زیر پوستی تفاوت دارند.
مو های زیر پوستی در ناحیه تناسلی نسبتا رایج بوده و می توانند به صورت کیست هایی دردناک بروز دهند. تمایز این دو از سطح پوست اندکی دشوار است. ضایعات آکنه برخلاف مو های زیر پوستی در داخل خود حاوی تار مو نیستند. مو های زیر پوستی معمولا پس از اپیلاسیون بروز می دهند. در صورتی که پس از اصلاح مو ها با تیغ و عدم استفاده از کرم های اصلاح برآمدگی هایی به وجود آیند، این موارد بریدگی پوستی بوده و در دسته آکنه ها جای نمی گیرند.
عامل بروز این برآمدگی ها در ناحیه تناسلی چیست؟
این برآمدگی ها عوامل مختلفی دارند. فولیکولیت، یکی از این عوامل است که در اثر زمینه ژنتیکی، پوشیدن لباس های بسیار تنگ یا قرار گرفتن در آب و هوای گرم و مرطوب به وجود می آید. در تمامی این موارد، جوش ها هنگامی به وجود می آیند که باکتری در فولیکول مو به دام می افتد.
اپیلاسیون و تراشیدن مو ها نیز می توانند بروز برآمدگی های جوش مانند را تحریک کنند. پوست ناحیه تناسلی حساس بوده و پس از برداشت مو ها به آسانی تحریک و ملتهب می شود. تیغ های اصلاح باید پس از هر 2 تا 3 بار اصلاح تعویض شوند تا از تیز بودن آن ها اطمینان به دست آید. همچنین، جهت پیشگیری از آلودگی به باکتری ها باید در هنگام نگه داری، تیغه به سمت بالا باشد.

چگونه می توان هرپس را از دیگر برآمدگی ها تمایز داد؟
با این که بروز برآمدگی های قرمز رنگ بر ناحیه فرج یا لب های واژن می تواند هشدار دهنده باشد اما این موارد معمولا آکنه یا مو های زیر پوستی هستند. بروز زخم های هرپس معمولا با درد و حساسیت همراه است. این زخم ها معمولا دارای عفونت بوده و پس از باز شدن، روی آن ها دلمه تشکیل می شود.
آکنه واژن چگونه درمان می شود؟
در برخی مراکز با استفاده از مواد شیمیایی، پوست ناحیه تناسلی لایه برداری شده و مو های زیر پوستی آزاد می شوند. پزشکان مراجعه به این مراکز را توصیه نمی کنند زیرا اطمینانی از رعایت بهداشت وجود نداشته و استفاده از مواد لایه بردار می تواند سبب تحریک پوست و تشدید مشکل شود. محلول های ضد آکنه ملایم در رفع اغلب برآمدگی های فولیکولی موثر هستند. بنزویل 10 درصد، یک محلول ضد باکتری بسیار موثر است که می توان آن را به صورت روزانه بر ناحیه تناسلی اعمال کرد. دارو ها باید فقط در ناحیه خارجی واژن اعمال شوند.
در صورتی که آکنه ها ناشی از تغییرات هورمونی باشند، مصرف دارو های ضد بارداری مفید خواهد بود. اگر برآمدگی ها مزمن و مخصوصا شبیه به کیست هایی دردناک باشند، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد. پزشک ممکن است جهت رفع این موارد، دارو های موضعی یا حتی آنتی بیوتیک های خوراکی تجویز کند. لمس کردن یا ترکاندن برآمدگی ها می تواند سبب بروز زخم های باز، عفونت های پوستی و انتقال عفونت های جنسی شود. اگر برآمدگی ها واقعا آزار دهنده هستند، می توان در یک وان پر از آب گرم و نمک اپسوم فرو رفته و ناحیه مبتلا را به صورت دایره وار ماساژ داد.
نتیجه
جوشهای تناسلی در موارد بسیاری بهبود یافته و سرانجام اثری از آن باقی نمیماند. با مراقبت و رعایت بهداشت انگل و عفونتهای مقاربتی بهبود مییابند. مواردی مانند هرپس تناسلی و اختلالات خود ایمنی نیز از طریق مصرف دارو قابل کنترل هستند. سفلیس اگر به موقع تشخیص داده شود به راحتی و به کمک پنیسیلین قابل درمان است اما در صورتی که دیر تشخیص داده شود، آنتی بیوتیک های دیگر نیز تجویز میگردد.
حسین کرمی دکتر متخصص زگیل تناسلی در تهران