قرص سیپروترون استات برای مردان
فهرست موضوعات
قرص سیپروترون باید همراه با مصرف آب و غذا خورده شود. سیپروترون می تواند احساس خستگی یا ضعف در افراد ایجاد کند. در این صورت، باید از رانندگی و کار کردن با ماشین آلات سنگین پرهیز نمود. سیپروترون ممکن است بر نحوه عملکرد کبد و غدد فوق کلیوی تأثیر بگذارد. قبل از شروع درمان، باید پزشک در مورد خطرات این عوارض جانبی، توضیحات لازم را به بیمار ارائه دهد.
درباره قرص سیپروترون
آنتی آندروژن | |
موارد استفاده | برای درمان سرطان پروستات و کنترل بیش فعالی جنسی در مردان |
نام های دیگر | Cyprostat® (درمان سرطان پروستات)؛ Androcur® (کنترل میل جنسی) |
اشکال موجود | قرص |
قرص سیپروترون استات برای مردان، متعلق به گروهی از داروها به نام آنتی آندروژن است. این دسته از داروها، عملکرد هورمون های جنسی مردانه را (که آندروژن نام دارند) مهار میکنند و میزان تولید هورمون های مردانه را کاهش می دهند. این عملکرد ضد آندروژن میتواند در درمان سرطان پروستات، و کنترل میل جنسی برای مردانی که به بیش فعالی جنسی مبتلا هستند، مفید باشد. در سرطان پروستات، سلول های سرطانی برای رشد و تکثیر سریع، به هورمون مردانه تستوسترون نیاز دارند. درمان های هورمونی مانند سیپروترون، با جلوگیری از تأثیر گذاشتن تستوسترون بر سلول های سرطانی در پروستات، سرعت پیشرفت بیماری و رشد تومور را کاهش می دهند. بعلاوه این دارو به کاهش “شعله ور شدن” علائم و عوارض جانبی سایر درمان هایی که برای سرطان یا پس از جراحی استفاده شود نیز، کمک می کند.
از سیپروترون، برای کنترل میل یا انحرافات جنسی در مردانی که به بیش فعالی جنسی مبتلا هستند، استفاده می شود. داروی سیپروترون، با دوز بسیار پایین در یک قرص ضد بارداری به نام کو-سیپریندیول (co-cyprindiol) نیز یافت می شود. این قرص ها برای مدیریت آکنه، جلوگیری رشد موهای زائد (هیرسوتیسم) و پیشگیری از بارداری مفید می باشند.
قبل از مصرف سیپروترون
برخی از داروها برای افرادی با شرایط خاص مناسب نیستند و گاهی اوقات برای استفاده از دارو، باید احتیاط زیادی به خرج داد. به این دلیل، قبل از تجویز قرص سیپروترون استات برای مردان، پزشکان باید آگاهی کافی از شرایط بیماران داشته باشند. برخی از مهمترین موارد در این زمینه عبارتند از:
- سن: مصرف داروی سیپروترون برای افراد زیر سن 18 سال توصیه نمی شود.
- افسردگی
- مشکلات در عملکرد کبد یا مصرف مشروبات الکلی
- دیابت
- مشکلات رگ های خونی (عروقی)، همانند سابقه داشتن لخته خون (ترومبوز) در پا یا شش ها
- نوعی کم خونی به نام کم خونی داسی شکل
- سابقه ابتلا به نوعی تومور مغزی به نام مننژیوم، یا سابقه ابتلا به انواع دیگری از سرطان. (غیر از سرطان پروستات، اگر این عارضه علت درمان با سیپروترون می باشد).
- دیگر داروهای مصرفی مراجع؛ اعم از انواع داروهای تجویز شده، داروهای آزاد و بدون نسخه، انواع مکمل های در دسترس و مکمل های دارویی، داروهای گیاهی و هر گونه ترکیبات دیگر که مصارف دارویی داشته باشند.
- سابقه واکنش آلرژیک نسبت به داروها.
نحوه مصرف سیپروترون
- قبل از مصرف نمودن دارو، بهتر است ابتدا بروشور اطلاعاتی چاپ شده توسط سازنده (که داخل بسته قرار دارد) مطالعه شود. این بروشور حاوی اطلاعات بیشتری در مورد سیپروترون می باشد، و لیست کاملی از عوارض جانبی که ممکن است در اثر استفاده از این دارو بروز پیدا کند را شامل می شود.
- سیپروترون باید دقیقاً مطابق دستور العمل های پزشک مصرف گردد. نحوه مصرف قرص ها به عارضه و شرایط شخصی هر فرد بستگی دارد و جزئیات روند درمان برای هر فرد، بر اساس این عوامل تعیین می شود. دکتر داروساز نیز، دوز و زمان بندی خوردن قرص ها را روی بسته مینویسد، تا دستور العمل های پزشک را همواره یادآوری کند.
- باید دوزهای دارو همراه با یک میان وعده، یا درست بعد از خوردن غذا مصرف شود و هنگام مصرف دارو یک لیوان آب بنوشید.
- بهتر است سیپروترون همیشه در ساعات مشخصی از روز مصرف گردد. این کار باعث میشود تا یک عادت منظم شکل بگیرد و زمان مصرف قرص ها فراموش یا جابجا نشود.
- در صورت فراموش شدن یک نوبت از مصرف دارو، به محض یادآوری، باید دوز فراموش شده مصرف گردد؛ مگر اینکه موعد نوبت بعدی مصرف دارو فرا رسیده یا نزدیک باشد. در این صورت، نوبت بعدی باید در موعد مقرر خود مصرف شود، و دوز قبلی دیگر جایگزین نمی گردد. هرگز نباید برای جبران جا افتادن یک دوز، در موعد بعدی از دوز دو برابر استفاده شود.
نکات درمانی سیپروترون
- مراجعه منظم به پزشک از اصول مهم روند درمان با این دارو می باشد. پزشک قبل از نوشتن نسخه و در طی مدت درمان، آزمایش های خونی برای بیمار تجویز می کند. این آزمایش ها به بررسی تعداد سلولهای خونی و وضعیت سلامت کبد بیمار می پردازند. علاوه بر این، پزشک تأثیر درمان را بر عملکرد غدد فوق کلیوی بررسی می نماید، تا اختلال نشده باشند.
- سیپروترون می تواند باعث ایجاد احساس خستگی یا ضعف در بیمار شود. در صورت احساس کردن این علائم، افراد باید از رانندگی و کار با ابزار و ماشین آلات سنگین پرهیز کنند. این توصیه برای حفظ امنیت خود افراد و اطرافیانشان می باشد.
- ممکن است پزشک توصیه کند که حداقل تا پایان دوره درمان با داروی سیپروترون، از مصرف هر گونه مشروبات الکلی پرهیز شود؛ زیرا مصرف مشروبات الکلی میتواند در عملکرد درست این دارو اختلال ایجاد کند و بر سلامت کبد تأثیر منفی بگذارد.
- در هنگام درمان با داروی سیپروترون، پس از چند هفته ممکن است تعداد اسپرم ها کاهش پیدا کند و فرد به طور موقت نابارور شود. با این حال، هیچ تضمینی برای عملکرد این دارو در جلوگیری از بارداری وجود ندارد. با وجود اینکه پس از قطع مصرف سیپروترون، احتمالاً تعداد اسپرم ها به وضعیت عادی باز می گردد، اما در صورتی که مراجعین به بچهدار شدن در آینده فکر می کنند، بهتر است این مساله را پیش از شروع درمان با پزشک خود در میان بگذارند.
عوارض جانبی سیپروترون
بیشتر داروها علاوه بر اثرات مفید خود، می توانند عوارض جانبی ناخواسته ای را ایجاد کنند؛ اما تمام این عوارض برای همه افراد اتفاق نمی افتند. جدول زیر شامل برخی از رایج ترین موارد مرتبط با سیپروترون است. فهرست کامل عوارض جانبی مرتبط با مصرف این دارو، در بروشور اطلاعات سازنده که همراه با دارو به بیمار ارائه می گردد، نوشته شده است. اثرات ناخواسته اغلب پس از سازگاری و عادت کردن بدن به داروی جدید، بهبود می یابند؛ اما در صورت ادامه پیدا کردن یا مشکل ساز بودن هر یک از موارد زیر، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
عوارض جانبی رایج سیپروترون | اقدامات لازم |
کاهش تعداد اسپرم | قبل از شروع درمان، پزشک این موضوع را با بیمار در میان خواهد گذاشت |
احساس خستگی یا ضعف | اگر این اتفاق افتاد، از رانندگی و کار با ابزار یا ماشین آلات سنگین اجتناب کنید |
گرگرفتگی و تعریق | سعی کنید با پوشیدن لباس های سبک و نازک خود را خنک نگه دارید |
تغییر در وزن، احساس افسردگی یا بی قراری، حساس شدن سینه ها، احساس تنگی نفس | اگر هر یک از این موارد برای شما مشکل ساز شد، با پزشک خود مشورت کنید |
پزشک قبل از شروع درمان این موضوع را با بیمار در میان خواهد گذاشت، اما مهم است که در صورت بروز هر یک از موارد زیر، به پزشک اطلاع داده شود:
- زرد شدن پوست یا قسمت سفید چشم، یا ناراحتی و درد معده که به سرعت از بین نمی رود. این ها می توانند نشانه هایی از درگیری کبد باشند.
- احساس خستگی زیاد، از دست دادن اشتها یا وزن، ابتلا به اسهال یا استفراغ، احساس تحریک پذیری یا افسردگی. این ها می توانند نشانه هایی باشند از درگیری غدد فوق کلیوی باشند.
در صورت بروز هر گونه علائم دیگری که احتمال می دهید به دلیل مصرف قرص ایجاد شده باشد، لطفاً برای راهنمایی بیشتر با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید.
نحوه نگهداری سیپروترون
- تمام داروها را دور از دسترس و دید کودکان نگهداری کنید.
- در جای خشک و خنک، دور از حرارت و نور مستقیم نگهداری شود.
اطلاعات مهم در مورد همه داروها
- هیچ دارویی نباید بیش از میزان تجویز شده مصرف گردد. اگر احتمال میدهید که شما یا شخص دیگری بیش از اندازه از یک دارو مصرف کرده اید، به بخش حوادث و اورژانس نزدیک ترین بیمارستان مراجعه کنید. ظرف دارو را، حتی اگر خالی باشد، به همراه خود ببرید.
- داروهای نسخه دار حتماً باید توسط پزشک تجویز شوند. هزگز این دارو ها را با فرد دیگری به اشتراک نگذارید، حتی اگر در هر دوی شما علایم مشابهی بروز پیدا کرده باشد.
- اگر قرار است تحت عمل جراحی یا درمان دندانپزشکی قرار بگیرید، حتماً در مورد تمامی داروهایی که مصرف می کنید، به جراح یا پزشک خود اطلاع دهید.
- برای پیشگیری از ایجاد واکنش های ناخواسته بین داروهای مختلف، در هنگام خرید هر دارو، با داروساز خود در مورد تأثیرات آن بر داروهای دیگری که مصرف می کنید، مشورت نمایید.
- هرگز داروهای تاریخ گذشته یا داروهایی را که دیگر مصرف نمی کنید در خانه نگه ندارید.
- هر سؤالی در مورد داروها (از جمله سیپروترون) دارید، میتوانید از داروساز بپرسید.
پروفسور حسین کرمی فوق تخصص زگیل تناسلی در تهران