وجود خون در ادار
فهرست موضوعات
به وجود سلول های خونی در ادرار، هماچوری یا خون شاشی گفته می شود. وجود خون در ادرار به دو صورت است:
- ماکروسکوپی که فرد متوجه تغییر رنگ ادرار به رنگ خون می شود
- میکروسکوپی که در بررسی های آزمایشگاهی و در آزمایش ادرار، گزارش وجود سلول های خونی در ادرار توسط متخصص آزمایشگاه ارائه داده می شود.
نکته بسیار مهم این است که هیچ ارتباطی بین شدت خونریزی و شدت خطرناک بودن آن وجود ندارد. به عنوان مثال یک بیماری ویروسی ساده و التهاب مثانه، ممکن است خونریزی شدید بدهد و برعکس علائم تومور مثانه و یا تومور کلیه با آزمایش میکروسکوپی خون در ادرار مشخص گردد.
چه عواملی باعث وجود خون در ادرار یا هماچوری می شوند؟
- وجود سنگ در سیستم ادراری
- عفونت مثانه
- عفونت کلیه
- پروستات بزرگ
- بیماری های التهابی کلیه یا گلومرونفریت ها
- سرطان های کلیه و مثانه و لوله حالب
- ضربه و آسیب به کلیه ها
- مصرف داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین – پلاویکس و داروهای شیمی درمانی مثل سیکلوفسفامید- هپارین
- انجام ورزش های سنگین مخصوصاً در دو ماراتن
- خونریزی ارثی و با علت ناشناخته
همه موارد ذکر شده از عوامل شایع ایجادکننده خون در ادرار هستند.
اگر خون در ادرار مشاهده شود چه کار باید کرد؟
همچنانکه ذکر کردم، عدم تغییر رنگ ادرار دلیل سالم بودن ما و عدم وجود خون در ادرار نیست و لذا در اینجا اهمیت چکاب منظم و هر 6 ماه و سالیانه را بنده تأکید می کنم. لازم است که همه افراد مخصوصاً آنهایی که پرخطر هستند (از قبیل افراد معتاد به تریاک، سیگار و انواع دودها)، چکاب منظم، انجام سونوگرافی از کلیه ها و مثانه کاملاً پر و خالی، آزمایش ادرار و کشت ادرار را انجام دهند تا خیال خود را از نظر سلامت سیستم ادرار مطمئن سازند.
در هر حالت که متوجه تغییر رنگ ادرار و یا خون شاشی و دفع لخته شدید، باید با حفظ آرامش سریعاً به دکتر ارولوژی مراجعه و بررسی های لازم که سونوگرافی و آزمایش ادرار است را انجام دهید و بعد از تشخیص دقیق علت خون در ادرار، درمان های لازم را انجام دهید.
درمان خون در ادرار به چه صورت است؟
در عالم پزشکی همیشه درمان درست، براساس تشخیص درست است. بنده در این متن علت شایع خون شاشی و یا خون در ادرار را ذکر کردم. شما با مراجعه به پزشک از نظر علت آنها بررسی خواهید شد. به عنوان مثال اگر منشاء خون در ادرار عفونت باشد با درمان آنتی بیوتیکی، اگر سنگ باشد با درمان های دارویی و آندوسکوپی و اگر تومور باشد با درمان های جراحی و … درمان خواهید شد.
نکته مهم مراجعه به موقع به دکتر است.با تشخیص به موقع سرطان مثانه به صورت آندوسکوپی و سرپایی، بمیار کاملا درمان می شود. گاهی اوقات مشکل زمانی برای بیمار و پزشک ایجاد می شود که بیمار دیر مراجعه می کند و تومور ، عضلات مثانه و جاهای دیگر بدن را درگیر می کند که دیگر درمان های تهاجمی و پرعارضه اجباراً برای بیمار شروع می گردد.
شایعترین سرطان ایجاد کننده خون در ادرار
شایعترین سرطان ایجاد کننده خون در ادرار، سرطان مثانه است که خود را به صورت خون ریزی میکروسکوپی و یا خون شاشی واضح و دفع خون روشن و لخته، نشان می دهد. از مشخصات خون ریزی ناشی از سرطان ها، متناوب بودن خونریزی و بدون درد بودن آن است که بیمار را گول می زند و به موقع به پزشک مراجعه نمی کند.
در پایان توصیه های زیر را برای حفظ سلامتی خودتان جدی بگیرید:
- چکاب منظم که شامل آزمایش خون و ادرار و انجام سونوگرافی است که حداقل سالیانه باید انجام دهید.
- هر 2 ساعت یک لیوان آب جهت رقیق شدن ادرار و از بین رفتن حالت اسیدی و تحریک کننده گی ادرار روی مخاط مثانه را فراموش نکنید.
- از مصرف انواع دودها: شامل سیگار، قلیان، تریاک و … شدیداً اجتناب نمائید.
- در صورت تغییر رنگ ادرار و مشاهده خون در ادرار سریعا ًبه پزشک مراجعه نمائید.
پروفسور حسین کرمی فوق تخصص زگیل تناسلی در تهران